Ontdek onze UITVERKOOP

Koolhydraten

De koolhydraten zijn de voedingsbasis voor elke sporter en moeten 60 tot 70% uitmaken van de energiebijdrage van hun dieet omdat ze de belangrijkste energiebron van het lichaam zijn, vooral bij langdurige oefeningen of heel intense oefeningen. Hoe intenser de oefening, hoe meer koolhydraten gebruikt worden als energiebron. De producten van deze sportvoedingscategorie zijn specifiek ontworpen voor een energiebijdrage aan de atleet tijdens zijn/haar trainingen.

Kies tot 4 producten om te vergelijken producten geselecteerd
 • Koolhydraten
 • Meest Populair
 • Laagste prijzen
 • Hoogste prijzen
 • Hogere korting
 • Helpt om de helpt om de opslag van glycogeen te optimaliseren.
  Scitec Nutrition Vitargo! - 900g
  Top Producten

  Scitec Nutrition Vitargo! - 900g

  Levering 3 - 6 werkdagen

  Smaak: Oranje, Neutraal

  • Doel:Spieropbouw
  • Gebruik:Na de training
  • Vorm:Poeder
 • Koolhydraten zijn de belangrijkste bron van energie in je lichaam.
  Amix Performance Waxiont - 20 x 50gr

  Smaak: Aardbei, Limoen-Citroen, Mango

  • Doel:Energie
  • Gebruik:Voor en na de training
  • Vorm:Poeder

Koopgids voor koolhydraten


De sporters moeten voldoende koolhydraten consumeren om:

 • · De prestaties tijdens de trainingen te verbeteren.
 • · Te voldoen aan zoveel mogelijk calorische behoeften.
 • · De spieren te herstellen na de lichamelijke activiteit.
 • · Spierglycogeen te bewaren en goede prestaties te handhaven.
 • · Proteïnen te sparen.

Bovendien bieden ze voordelen voor de gezondheid zoals het verhogen van het gevoel van volheid, vertragen van het lege maag gevoel, vertragen van de opname van stoffen zoals cholesterol of het verminderen van de bloedsuikerspiegel.

Glycemische index

De glycemische index is een numerieke waarde die wordt toegekend aan voedingsmiddelen en koolhydraatproducten om de glycemische respons van het lichaam te kennen na de inname ervan. Deze index is een verwijzing naar de tijd die de koolhydraten er over doen om afgebroken te worden tot glucose en het bloed te bereiken. Een hoge glycemische index (hoger dan 70) duidt op een snelle opname en een verhoogde bloedsuikerspiegel, terwijl een lage glycemische index (lager dan 55) duidt op een tragere opname en een matig effect op de verhoging van de bloedsuikerspiegel.

Daarom, dragen de sportvoedingsproducten met een hoge GI een energiepiek bij kort na hun inname en de producten met een lage GI zorgen voor gedistribueerde energie doorheen de tijd en hebben een langer effect.

Hoe vinden we meestal de koolhydraten terug in de sportvoedingsupplementen?

Glucose

Heel belangrijk monosacharide in de stofwisseling dat gevormd wordt door zes koolstofatomen. Het is de belangrijkste brandstof van de cellen, spieren en de hersenen. Het is gemakkelijk oplosbaar in water en het is de molecule die gebruikt wordt als referentie om de glycemische index in het bloed te bepalen. Tijdens de work-out dient het als energiebron, het behoudt de glucose, de prestaties en het stelt de vermoeidheid uit.

Fructose

Monosacharide met een chemische formule die gelijkenissen vertoont met die van glucose maar zich onderscheidt door de moleculaire structuur. De opname van fructose tijdens de work-out helpt de vermoeidheid uit te stellen en na het sporten draagt het bij aan het herstel van de spier- en leverdeposito's van glycogeen. Samen met andere koolhydraten verbetert de fructose de snelheid van oxidatie van de glucose en door energie te leveren met een lagere glycemische index, draagt de fructose op een progressievere manier energie bij dan wanneer er alleen glucose zou geconsumeerd worden.

Amylopectine

Grote molecule met een hoog molecuulgewicht dat ongeveer 75% van zetmeel uitmaakt. Ondanks het feit dat amylopectine als koolhydraatcomplex beschouwd wordt omdat het uit meerdere glucosemoleculen bestaat, is de opname ervan relatief snel. Daarom levert de amylopectine energie die licht verteerbaar en snel beschikbaar is om de spieren te herstellen, de vermoeidheid uit te stellen, wat hypoglycemie voorkomt en de prestaties verbetert, vooral bij langdurige duurtraining.

Maltodextrine

Polymeer met een hoge glycemische index, geschikt voor momenten waarop het glycogeen op geraakt en men snel opnieuw energie moet krijgen (na langdurige trainingen of work-outs). De opname van maltodextrine tijdens de work-out helpt dus de vermoeidheid uit te stellen en de prestaties te verbeteren, terwijl de opname tijdens de work-out bijdraagt aan het herstel van de spier- en leverdeposito's van glycogeen.

terug

Links over die u kunnen intereseren Koolhydraten