Ontdek onze UITVERKOOP

Eiwitten

Maak uw training completer met de beste proteïnen supplementen

Alles zien
Eiwitten
Onze bestsellers

Categorieën Eiwitten

Topmerken Eiwitten

Basisconcepten over proteïnen

De fundamentele macronutriënten waarmee een gebruiker van sportvoeding gemakkelijk moet omgaan zijn de koolhydraten en proteïnen. De koolhydraten leveren energie (4 kcal/g), voorkomen de ophoping van te veel vet in het lichaam en verbeteren de fysieke prestaties. Anderzijds, zijn de proteïnen betrokken bij de spierherstelprocessen. De combinatie van beide macronutriënten in verschillende verhoudingen is goed voor verschillende doelen. Als men de spiermassa wil vergroten, heeft men producten nodig met een hoge concentratie proteïnen en koolhydraten maar als we daarentegen ons lichaam vorm willen geven of het lichaamsvet willen verminderen moeten we hoge dosissen proteïnen zonder koolhydraten consumeren. Zoals je ziet zijn dit soort supplementen de basis voor het uitvoeren van gelijk welke sport en de essentie van gelijk welk dieet, ongeacht het nagestreefde doel


VOORDELEN VAN DE PROTEÏNEN

De effecten van de proteïnesupplementen zijn onder meer de reductie van de hersteltijden, sneller spierherstel en een reductie van de spierafbraak na de training (katabole processen) .

Deze voordelen zijn van toepassing op alle sporten, niet alleen op die die zich richten op kracht en toename van de spiermassa. Voor een goed gebruik van de proteïnen, moeten we ook kijken naar de hoeveelheid koolhydraten omdat het merendeel van de geclassificeerde producten in deze categorie combinaties zijn van beide macronutriënten.

proteïnen


Soorten proteïnen


1. MELKPROTEÏNEN

Er zijn twee categorieën melkproteïnen: caseïne (80% van de proteïnen die we vinden in melk) en wei (20%). De eerstgenoemde worden gekenmerkt door hun trage opname waardoor deze gewoonlijk geconsumeerd worden vóór het slapengaan voor een langzame afgifte van het proteïne aan het lichaam (duurt tot 7 uur). Wei (ook gekend onder de Engelse benaming "Whey") wordt snel opgenomen door de spier, waardoor dit soort proteïnen na de work-out wordt geconsumeerd om spierafbraak te voorkomen. Wei is een van de meest gewaardeerde proteïnen in de sportvoeding. De kwaliteit wordt ook in grote mate beïnvloed door het proces van eiwitextractie. De meest gebruikte technieken zijn de gehydroliseerde, de geïsoleerde en de geconcentreerde technieken die bovendien gecombineerd kunnen worden om verschillende percentages proteïne te extraheren per verpakking en men kan ook spelen met de verschillen in absorptie van elke techniek.


2. ANDERE BRONNEN

Naast de melkproteïnen zijn er andere soorten proteïnen afkomstig van ei (ei-albumine), van soja (plantaardige afkomst) of van dierlijke afkomst. U kunt formuleproducten vinden met een enkele proteïnebron om het maximum te halen uit de eigenschappen van het product of men kan verschillende bronnen combineren tot completere producten. Hiervoor spelen de soorten opname van de nutriënten een belangrijke rol, hun afgiftesnelheid en de duur van de proteïneafgifte.

Ei-albumine wordt geassocieerd met de eiwitten die worden bijgedragen door het eigeel, deze worden sneller geabsorbeerd dan caseïne en trager dan wei, en vinden we doorgaans terug in supplementen met andere eiwitbronnen (melk, groenten,...). Bovendien bevatten de melkvreemde proteïnen (van plantaardige of dierlijke afkomst) een hoge biologische waarde, wat betekent dat ze de nodige hoeveelheid essentiële aminozuren bevatten. Vooral die van plantaardige afkomst zijn bijzonder interessant voor mensen die liever een vegetarisch dieet volgen, en die van dierlijke afkomst voor diegene die in hun dieet niet de nodige eiwitten van dierlijke afkomst hebben.

proteïnen

proteïnen