Aminozuren

De beste aminozurensupplementen voor een optimaal spierherstel

Alles zien
Aminozuren
Onze bestsellers

Categorieën Aminozuren

Topmerken Aminozuren

Wat zijn aminozuren?

Aminozuren zijn de moleculen waaruit de eiwitten zijn opgebouwd. In de natuur vinden we 20 verschillende soorten terug, onderverdeeld in essentiële en niet-essentiële volgens het feit of ze geproduceerd worden door het lichaam of niet.

De niet-essentiële aminozuren zijn de aminozuren die we zelfstandig kunnen produceren via ons lichaam, terwijl de essentiële aminozuren moeten opgenomen worden door middel van voedsel en daarom kan ons lichaam ze niet aanmaken. Sportvoeding legt zich toe op het creëren van optimale formules zodat de sporter hun voordelen kan benutten voor duursport, fitness en krachtsport.

aminozuren

Waarom zijn de aminozuren belangrijk?

De aminozuren vervullen heel belangrijke functies in ons lichaam, van het groeien van de nagels en het haar tot anabole processen voor de correcte ontwikkeling van de spiermassa. Bovendien helpen ze de katabole processen af te remmen (de spierafbraak) die geactiveerd worden na de training, ze werken als neurotransmitters, ze dragen energie bij en vergemakkelijken de opname van voedingsstoffen in het lichaam. Ze zijn heel populair bij anaërobe sporten als herstellers als ze worden ingenomen na de work-out en ze stellen de vermoeidheid uit als ze vóór de work-out worden ingenomen.

aminozuren

Soorten aminozuren

Essentiële aminozuren

In deze categorie vinden we formules terug die verschillende essentiële aminozuren combineren. Laten we niet vergeten dat het deze zijn die we enkel verkrijgen door inname van voedsel aangezien ons lichaam ze niet zelf kan aanmaken. Een aantal voordelen van deze aminozuren zijn de toename van de spiermassa, de kracht en het vermogen en de snelheid van het herstel. In de categorie van de essentiële aminozuren moeten we bijzondere aandacht besteden aan een combinatie van drie aminozuren: Leucine, Valine en Isoleucine, ook gekend als BCAA's of vertakte aminozuren. De BCAA's (Branched-Chain Amino Acids) bevorderen de synthese van alanine en glutamine in de katabole processen, en vermijden bovendien de gevolgen van overtraining bij sporters.

Niet-essentiële aminozuren

Hoewel deze aminozuren door het lichaam kunnen aangemaakt worden, beschikken we niet altijd over de optimale niveaus om fysieke activiteiten uit te voeren. Dit kan te wijten zijn aan slijtage of aan verkeerde voedingsgewoonten. Daarom zijn de meest gebruikte niet-essentiële aminozuren bij het sporten alanine en glutamine. Alanine is onmisbaar om de carnosine in de skeletspier te verhogen. Dit zorgt voor een vrijwel onmiddellijk spierherstel en bovendien is het een uitstekende spierbeschermer. Glutamine werkt ook als antikatabool en in tijden van hoge slijtage kan dit zich converteren in een essentieel aminozuur. Dit is een van de belangrijkste redenen waarom dit supplement niet kan ontbreken in de routines van een sporter.